utorak, 2. kolovoza 2016.

Hrčak ( Hamster ),slatki su, čupavi i prijateljski nastrojeni.

Hrčak ( Hamster ),slatki su, čupavi i prijateljski nastrojeni.
Hrčci – Ponekad ih nazivaju i “džepnim ljubimcima” zbog njihove veličine.  Hrčci imaju tri glavne osobine: slatki su, čupavi i prijateljski nastrojeni. Uzimanje hrčaka za kućne ljubimce počelo je davne 1930.godine i od tada njihova popularnost nije prestala da raste.  Najčešća vrsta hrčka je Sirijski hrčak, poznat i kao zlatni hrčak. On može da naraste i do 17cm u dužinu. S druge strane, vrsta poznata kao Roborovska raste samo do 7cm dužine. Životni vijek hrčaka je 2 do 3 godine. Pogodni su za dijecu preko 8 godina, jer hrčci vole da se igraju noću, a mala dijeca tada obično spavaju. Najčešće se hrane sviježim voćem i sirom. Što se tiče vježbanja i zabave, dovoljno je da im napravite krevet od isjeckanih papirića, ubacite cijevi i druge igračke i oni će biti zadovoljni. Većini hrčaka ne smeta da žive sami, odnosno, oni imaju tendeciju da budu agresivni prema istopolnim drugarima. Dobro je znati da, ukoliko usvojite dva hrčka različitih polova, uskoro možete očekivati i bebe hrčke, jer trudnoća kod hrčaka traje samo dvije nedjelje. 
Šta sve treba da znate o ovoj simpaticnoj životinjici
UOPŠTENO
Najcešće se kao kućni ljubimac drži zlatni hrčak. Srodan je miševima, dakle pripada porodici glodara. Dugacak je oko 20 cm i ima veoma kratak repić. Noge mu nisu pokrivene krznom. Na prednjim nožicama ima po četiri, a na zadnjim po pet prstiju. Na obrazima ima specijalne "kesice" koje mu služe kao "magacin" za hranu i u njima može da sakupi toliko zrnevlja koliko iznosi polovina njegove tjelesne težine.
Zlatni hrčak ne voli društvo. Kada su jako mali, treba da budu uz svoju mamu, otprilike 8 nedjelja, a nakon tog vremena, treba ih razdvojiti, jer ako ih ima više u istom kavezu, skloni su tučama, pa neko može i da nastrada. Dakle, važi pravilo: "jedan hrčak, jedan kavez". Medutim, ima nekih vrsta, kao što je patuljasti hrcak, koje "podnose" društvo drugih.
Ovaj kućni ljubimac je jednostavan za držanje. Jeftin je, dobroćudan, lako se pripitomljava pa se o njemu mogu brinuti i mala djeca. Životni vijek mu je u prosjeku dvije i po godine, ali nije rijetko da doživi i 4 godine.
KAKO GA SMJESTITI
Prije svega, morate da mu nabavite udobnu kuću koja odgovara njegovim potrebama. U prodavnicama kućnih ljubimaca mogu se kupiti specijalni kavezi, sa svim stvarčicama koje će novom članu vaše porodice biti neophodne da bi se prijatno osjećao. Na dno kaveza stavi se debeli sloj piljevine, a u jedan ćošak mu ostavi krpice, slamu i slicno, da bi mogao da napravi gnjezdo. Kavez postaviti na neko mirno mijesto koje nije izloženo sunčevoj svijetlosti, a zaštićeno je od promaje. Obratite pažnju na to da u prostoriji u kojoj će boraviti tvoj mali prijatelj temperatura vazduha mora uvijek biti ista.
KAKO GA NJEGOVATI
On će se sam brinuti o svojoj čistoci, tako da nije potrebno da ga četkaš. Izuzetak je samo jedna vrsta dugodlakih hrčaka koji se ponekad moraju iščetkati da bi im se odstranila piljevina iz krzna. To je najbolje uraditi mekanom četkicom za zube. Takođe ga ne treba ni kupati, jer bi se na taj način odstranila prirodna masnoća iz njegovog krzna i postao bi podložan mnogim kožnim oboljenjima. S vremena na vreijme, stavi mu u kavez plitku posudu sa čistim, suvim pijeskom. On će se u njemu valjati, kao što radi u prirodi, i na taj način ce odstraniti višak masnoće iz svog krzna.
ČIŠCENJE KAVEZA
Dva puta nedjeljno, izvadi hrčka iz kaveza, baci staru piljevinu i eventualne ostatke hrane, operi dno kaveza, a zatim stavi u njega sviježu piljevinu, ali mu ostavi bar dio starih "krpica" iz gnjezda, jer on to tako voli. Dok čistiš kavez, provjeri i hrčkovo zdravstveno stanje. Ako primjetiš da su "kuglice" koje ostavlja za sobom mekane, moguće je da ima proliv. Ako ih ne pronadeš, možda pati od zatvora. U oba slučaja moraš se posavjetovati sa veterinarom.Hrčak nuždu vrši na jednom mjestu.
ŠTA JEDE
Kada budete kupovali kavez, kaži mami ili tati da ne zaborave na hranilicu u koju ćeš stavljati zrnevlje za svog ljubimca. U "pet-šopovima" postoje specijalne mješavine zrnevlja za hrčke. Ukoliko mu svakoga dana budeš davao sočno lišce zelene salate, maslačka ili spanaća, onda mu voda nije potrebna, pošto on "izvuče" vodu iz tih biljaka. Međutim, ako mu se ne daje zeleno lišće, onda mu se u kavez mora staviti i pojilica sa sviježom vodom.
Pored zrnevlja i lišća, dobro mu je s vremena na vrijeme dati kolutove sviježe šargarepe, jabuke ili kelerabe, a da bi mogao da troši svoje zube, nije loše da mu se u kavez stavi i parče sipine kosti ili komad tvrdog drveta.
KOŽNE INFEKCIJE

Može da se desi da tvoj hrcak "zakači" i neku kožnu bolest. Ako primjetite da gubi dlaku, da se pretjerano češe, da mu se koža peruta ili je preosjetljiva na dodir, najvjerovatnije je u pitanju neka alergija, gljivično oboljenje ili su ga napali kožni paraziti. U svakom slučaju, morate ga odnijeti kod veterinara. 
 MALI  LJEPOTAN.

Nema komentara:

Objavi komentar